In totaal zijn er door noordelijke ondernemers, onderzoekers en zorginstellingen 22 voorstellen ingediend. Hiermee laten zij zien over grote innovatiekracht en betrokkenheid te beschikken om deze gezondheidscrisis (ook op langere termijn) aan te pakken. Dat is positief en veelbelovend voor Noord-Nederland en daarbuiten. Na beoordeling ontvangen vijf innovatieve projecten subsidie. Eén van deze projecten is van Avebe.
Sneller verder brengen van onderzoek en innovatieve oplossingen
De ‘COVID-19-subsidie’ is bedoeld voor het sneller verder brengen van onderzoek en innovatieve oplossingen die een bijdrage leveren aan het verhelpen van de huidige gezondheidscrisis door het coronavirus. Er is een dringende behoefte aan innovaties die de strijd met het virus aangaan. Subsidie kan helpen de ontwikkeling hiervan te versnellen.
Van aardappel tot virtual reality
De diversiteit onder de ingediende projecten is groot en levert verrassende combinaties op. Dat aardappelen niet alleen bestemd zijn voor consumptie was al langer bekend. Naast dat in Noord-Nederland geteelde aardappelen voor Avebe grondstoffen bevatten voor lijm, coatings en gezond voedsel, wordt binnen een van de projecten nu ook onderzocht of bestanddelen uit aardappel een remmende werking kunnen hebben op virussen als corona.
De projecten die subsidie ontvangen richten zich niet alleen op het vinden van een nieuw vaccin of medicijn, maar ook op de aan COVID-19 gerelateerde zorg zoals betere diagnostiek en snellere revalidatie. Zo komt binnen een van de projecten expertise op het gebied van serious gaming en virtual reality samen met kennis van revalidatie en behandeltherapieën. Een kansrijke combinatie om coronapatiënten de juiste zorg en behandeling te bieden, waar mogelijk zonder tussenkomst van een zorgverlener.
De subsidie voor de vijf projecten komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).